Zelenina je zdravá, no i sladká. Pri ketónovej diéte si na ňu preto dávajte pozor
Najprísnejšou je prvá fáza, pri ktorej nesmiete do žalúdka dostávať nič, čo obsahuje len minimum sacharidov. reč je napríklad o cvikle, kukurici či dokonca tekvici, ktorá sa nám až tak sladká zdať nemusí, no sacharidy i napriek tomu obsahuje.
Prvá fáza – povolená zelenina
- Fazuľa, fazuľové lusky
- Cuketa, uhorka, patizón
- Brokolica, karfiol
- Všetka listová zelenina ( šaláty, špenát, rukola, žerucha, rastlinné klíčky a microgreens – mikro bylinky atď.)
- Kapusta, kel, fenykel
- Reďkovka, stonkový aj koreňový zeler
- Huby, čakanka, cesnak, cibuľa
V druhej fáze to bude pestrejšie
Môžete jesť všetky druhy zeleniny, ktorá je povolená v prvej fáze. K nej vám však pribudnú aj paradajky, paprika, kaleráb, avokádo a tekvica. Tieto druhy zeleniny obsahujú však už i nejaké tie sacharidy a, aj keď iba minimum, malé množstvo tukov. Preto vždy dodržiavajte maximálne povolené denné množstvá.
V tretej fáze si môžete dovoliť aj prílohy
V tretej fáze ketónovej diéty môžete konzumovať všetku zeleninu, ktorú sme spomenuli doteraz. Na jedálniček vám pribudne mrkva, cvikla, petržlen, kukurica a čerstvý hrášok. Tu si už dávajte ale naozaj veľký pozor, pretože napríklad taká cvikla je plná cukrov, teda sacharidov. to isté platí aj o sladkej – cukrovej kukurici.
Okrem zeleniny si však môžete dovoliť aj potraviny, ktoré označujeme ako prílohy. To znamená, že si môžete, no v malých množstvách, dopriať aj zemiaky, ryžu a varené strukoviny.